Добра идея ли е да купя електромобил втора употреба?

С все по-голямото навлизане на електромобилите в световния автопарк и особено в Европа, предлагането на електромобили втора ръка също нараства.

Купуването на употребявана кола е рискован и труден процес, а при електрическите автомобили дори повече отколкото при колите с ДВГ.

Интересното е, че тъй като търсенето на електромобили нараства с всеки ден, а производството на нови модели не може да достигне нивата на търсене, цените на електромобилите втора ръка имат възходящ тренд от 2018 година насам. Разбира се, това не се отнася до всички марки и модели, но със сигурност стойността на електромобила се задържа повече от колкото на кола с ДВГ.

Няколко съвета, ако сте решили да купите използвана електрическа кола:

 1. Имайте предвид достъпа до зарядна станция

  Имате ли гараж? Имате ли зарядна станция в офиса, където да зареждате електромобила си по време на работа? Ако нямате то има добре изградена и нарастваща с всеки ден мрежа от зарядни станции в България. Проблемът е, че може да има опашка на тези зарядни станции и да се наложи да чакате. Също имайте предвид дали те са бързи зарядни станции или по-слаби. Избирайки марка и модел електромобил, трябва да имате предвид как се зарежда колата. Съвместим ли е порта с всички зарядни станции или трябва да ползвате определен вид? Ако изберете Тесла ще имате достъп до тяхната мрежа от суперчарджъри, като в България има един обект в Пловдив и скоро в София (строи се). Правете си сметка къде ще я ползвате и къде ще зареждате. Ако имате паркомясто/гараж и може да се пълни нощем - добре. Ако нямате, колата трябва или да има допълнителен вход за бързо DC (на прав ток) зареждане, или да има мощно бордово зарядно за AC (на променлив ток), каквито са масовите колонки. На почти всички коли бордовите им AC зарядни са ДО 7.2 kW. Изключения са само Renault Zoe (22 или 43kW), Tesla (7.7, 11.5 или 22 kW според оборудването) и BMW i3 с 11 kW бордово зарядно.

 2. Изберете вида електромобила, който искате

Видовете електромобили са BEVs(Battery electric vehicles), PHEVs (Plug-in hybrid electric vehicles) и REx (Range extended vehicles). Най-добрите видове електромбили според нас са BEVs, които се смятат за бъдещето на транспорта. Те са единственият начин да получим всички предимства не електрическото задвижване. Те се подобряват бързо с всеки модел пуснат на пазара благодарение на иновациите в технологиите за батерии, най-вече в сферата на пробега с едно зареждане. Именно заради това електромобилите втора ръка от този вид ще имат по-малък пробег в сравнение с новите модели, но ако този пробег ви устройва това не би имало значение.

 1. Попитайте общността и други фенове на електромобилите

Има много форуми и фейсбук групи за електрически коли в България. Там може да се допитате до хора с опит в тази сфера и да поискате съвет какъв електромобил да изберете. Ето някой фейсбук групи, който може да са ви полезни ако търсите съвет за покупка на електромобил:

Какво да гледаме при покупка на електромобил?

 1. Батерията .

  Може би най-важното и най-проблематичното при електрическите коли втора ръка е батерията. Ако тя се изтощава бързо ще трябва да я ремонтирате в някой сервиз, което може да е доста скъпо. Повечето електромобили имат отделна гаранция за самата батерия, която обикновено е по-дълга от тази за колата. Гаранцията може да варира от 5 до 8 години или 100 000 изминати км (при Тесла няма лимит на изминатите километри).

 2. Специфични за модела/марката проблеми

  Както и при автомобили с ДВГ и тук важи правилото, че всеки модел има своите проблеми. Може да проверите в онлайн форуми какви са често срещаните проблеми при този модел или марка електромобил, за да не сте неприятно изненадани след покупката.

 3. Техниката и джаджите работят ли

  Известно е, че електромобилите са бъдещето и не случайно те са екипирани с технологии, който са иновативни и сравнително нови. Това предразполага към повече проблеми поради липсата на опит с този тип технологии. Затова при покупка на електромобил втора употреба е добре да проверим дали всички от тези иновативни технологии работят както трябва, защото техния ремонт може да бъде доста скъп.

 4. Спирачки

  При електромобилите поради рекуперацията (възстановяването на енергия ако не натискаме педала на газта) спирачките се износват по-бавно в сравнение с тези при колите с ДВГ. В същото време обаче това увеличава риска от корозиране и затова трябва да разгледаме добре спирачките при покупка на електромобил втора ръка.

 5. Гумите

  Заради по-бързия въртящ момент и по-бързото ускоряване при електромобилите гумите се износват по-бързо в сравнение с колите с ДВГ. Затова е добре да обърнем внимание на нивото на износване на гумите при избор на употребяван електромобил.

 6. Кабелът за зареждане

  Проверете дали кабелът за зареждане е оригиналният и дали работи.

Има още много неща, които трябва да гледаме при покупка на електромобил втора употреба. Надявам се тези съвети да ви бъдат полезни при избора на такъв. Може да разгледате обяви за електромобили в нашия сайт: https://e-cars.bg/ads . Ако сте експерт в тази област не забравяйте, че може и вие да напишете статия в нашия блог: https://e-cars.bg/blog и да помогнете на хората да преминат към електрическата мобилност.

Автор: Костадин Терзиев

Организация: e-cars.bg

Имейл: kocyo.terziev@gmail.com

Тагове:

електрически коли,

електромобили,

батерии,

Категория: Избор на електромобил

Създаден на: 12.02.2021

Коментари: